Att välja deodorant

Naturlig deodorant? Gentemot marknadens konventionella deodoranter? Varför vi ska välja naturliga alternativ?

De konventionella deodoranterna som vi enkelt slänger ner i varukorgen när vi är i mataffären och handlar är billiga, effektiva, luktar gott och är in printade i vårt huvud efter år med tv-reklam som byggt upp varumärkena. Allt från fallande änglar från himlen till silkeslena armhålor, en ren njutning att applicera? Vi pratar en vanlig deo!! Med vad vet vi egentligen om produkterna?

Billig produkt - billiga ingredienser? Tillverkning?

De konventionella varumärkena försöker också följa trenden, de marknadsför med "fri från alkohol, med lugnande egenskap av aloe vera, innehåller någon form av naturlig ingrediens, vårdar och skyddar huden"

Men om vi nu ska gå in på de faktiska ingredienserna och vad de gör, så lovar jag du kommer gå raka vägen in på badet och kasta din nuvarande deodorant.

Första ingrediensen vi ska lyfta som oftast står som tvåa i ingrediensordningen:

Aluminum Chlorohydrate - som sagt står denna tidigt i listan av ingredienser alltså upptar detta en stor andel av formulan. Tillåtet i koncentrerad dos upp till 25% av produktens formula. Studier visar dock på att aluminium kan öka risk för bröstcancer. Aluminium i deodorant har en tendens att lätt kunna absorberas in i kroppen; i armhålan och än mer ett sådant område som ofta kan vara irriterat efter rakning och mindre små sår som då gör det enklare för ämnet att gå rätt in i kroppen och rubba det kvinnliga östrogenet. Syftet med aluminium är att döva svett och svettlukt, salterna blockerar svettkörtlarna och hindrar svetten från att utsöndras.

Butylene Glycol - används i kosmetika för att ge en återfuktande effekt. En form av alkohol som hindrar ingredienserna från att klumpa sig. Bör exempelvis undvikas vid graviditet. En form av mineralolja som tar över kroppens naturliga funktion, verkar mjuk och skön mot huden medans den på sikt torkar ut, täpper igen porer och gör dig ”beroende” av att fortsätta smörja.

PEG-150 Distearate- Petroleumderivat (mineralolja), ej nedbrytbart. Kan orsaka irritation och eksem.Benzyl Alcohol- kan framkalla allergi, torka ut och irritera. Konserverande effekt i kosmetik.

Linalool - vegetabilskt doftämne utvunnet kemisk väg som kan trigga allergi.

Gelatin Crosspolymer- ett fiskderivat, alltså ej passande veganer.Disodium EDTA- bryter ner hudens skyddsbarriär och tillåter sig själv och övriga ämnen tränga in i blodomloppet, fosterskador, binder sig till tungmetaller och hamnar i vårt dricksvatten.Alpha-Isomethyl Ionone- syntetisk doft, allergi framkallande och räknas som hälsofarligt ämne.Citral- allergi framkallande doftämne, hudirritation kan uppstå.Geraniol- ännu ett allergi framkallande doftämne, hudirritation kan uppstå.Det handlar om att undvika ingredienser som är skadliga för dig och miljön, ingredienser som är hormonstörande, cancerframkallande, allergi framkallande för dig och din omgivning och som är icke nedbrytbara.Välj därför en naturlig deodorant!Många deodoranter hämmar kroppens svettningar främst med hjälp avAluminum Chlorohydrate, vilket är en naturlig kroppslig funktion. Med att hindra kroppen från att svettas hindrar du den att rensa ut toxiner och dess sätt att reglera kroppens temperatur.

Har du hunnit läsa ingredienslistan på din deodorant ännu?

1 av 14